Hoe diepere ontspanning tot grotere prestaties leidt op vrijwel elk gebied in het leven

Of je nou de 100 meter moet zien te winnen, een beslissende penalty moet nemen, met depressie of een ander lijden door het leven gaat, of moet gaan slapen terwijl je enorm druk bent… je bent bezig met het leveren van een topprestatie.

En in alle gevallen heb je te maken met stress en druk van buiten, met uitputting door inspanning, met hinderlijke gedachten en eventueel met onzekerheid in jezelf.

De Amerikaanse atletiekcoach Bud Winter (1909-1985) ontwikkelde een relatief eenvoudige maar effectieve ontspanningstechniek waardoor zijn pupillen zienderogen beter gingen presteren. Uiteindelijk scoorden zij 37 wereldrecords en wonnen diverse Olympische medailles.

Het geheim van deze prestaties zit in het verlagen van de spanning in alle spieren.

Het idee erachter: het inspannen van een ontspannen spier levert meer resultaat op wanneer andere spieren, die voor de prestatie niet nodig zijn of zouden kunnen tegenwerken, ontspannen blijven en dus geen energie opeisen.

OFTEWEL: LEER WEER TE ONTSPANNEN ZOALS EEN BABY !!!

En Bud Winter bewees dat het ook op vrijwel elk ander gebied in het leven verbetering brengt (beter slapen, meer zelfvertrouwen, betere concentratie, gezonder lichaam, groter uithoudingsvermogen etc.)

=

In voorbeeld A spant iemand zich heel sterk in om tot een super prestatie te komen. Deze persoon kan zeer gemotiveerd zijn en alles op alles zetten, maar diens energiehuishouding is niet erg economisch. De effectiviteit van doelgerichte inspanning in de spieren die voor de super prestatie nodig zijn (het grijze gebied in de grafiek), is MATIG.

Doordat de spanning van die spieren in rusttoestand (de basis spiertonus) al hoog is, wordt er energie verspild en is de daad- en veerkracht relatief laag. Bovendien: een hoge spanning in spieren die niet eens nodig zijn voor de prestatie, geeft alleen maar energieverlies. Het uithoudingsvermogen van deze persoon in deze situatie is niet optimaal en diens zelfvertrouwen kan aangetast worden.

=

In voorbeeld B spant iemand zich een beetje in. Deze persoon doet het rustig aan en is werkelijk ontspannen omdat de basisspanning in de spieren laag is.

Dit rustig aan doen kan deze persoon lang volhouden. En tijdens ‘normale’ inspanning is er sprake van ontspannen activiteit. Er gaat weinig energie verloren aan de basisspanning van de voor de activiteit benodigde spieren. En de spieren die niet voor de prestatie nodig zijn, blijven ontspannen.
=

=

In voorbeeld C spant iemand zich sterk in om tot een super prestatie te komen, maar niet voor 100%. De effectiviteit van doelgerichte inspanning in de spieren die voor de super prestatie nodig zijn (het grijze gebied in de grafiek), is GROOT. (Vergelijk met voorbeeld A)

Doordat de spanning van die spieren in rusttoestand (de basis spiertonus) laag is, wordt er weinig energie verspild en is de daad- en veerkracht relatief hoog. Bovendien: door de lage spanning in spieren die niet eens nodig zijn voor de prestatie, wordt onnodig energieverbruik voorkomen. Het uithoudingsvermogen van deze persoon in deze situatie is optimaal en diens zelfvertrouwen krijgt een solide basis.

=

=
OVER MIJN MANIER VAN WERKEN
=

Ik begeleid mensen met angsten, depressie, adhd en andere klachten met behulp van diverse krachtige technieken en methodes.

Met – sinds kort – de ontspanningstechniek van Bud Winter erbij, is de begeleiding van problemen en klachten nog effectiever geworden.

Zeg nou zelf: als je hulp zoekt, ben je vaak uitgeput.
En desondanks verlangen ze allerlei inspanningen van je.

Dat is vaak teveel gevraagd.

Daarom is deze ontspanningsmethode zo fijn: hij is gemakkelijk te doen, snel te leren en geeft direct al resultaat.

En dan zul je – door elke dag een beetje te oefenen – merken dat je dag na dag steeds meer energie overhoudt.

En daardoor krijg je beetje bij beetje meer vertrouwen dat ook jij kunt beginnen met het op eigen kracht aanpakken van de rest van je probleem of kwestie.
=

Wil je een workshop bijwonen om in 2 uur te leren diep te ontspannen als een baby?
Kijk dan bij agenda of ik in je buurt kom.